Freestyle lessen » Grondwerk

Onder grondwerk verstaan we al het werk aan de hand met behulp van een Freestyle halster en een Leadrope (4.5 meter). 

We doen over het algemeen meer grondwerk met onze paarden dan dat we aan het rijden zijn. Denk bijvoorbeeld aan je paard/pony uit de wei/stal ophalen, poetsen, op de wasplaats zetten, wandelen of je paard op de trailer laden. Het is belangrijk dat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurd.

Van ons paard verwachten we dat hij gehoorzaam is wanneer we op zijn rug zitten, ook tijdens het rijden moet hij zich laten aansturen door ons. Maar wanneer het paard bij alle andere activiteiten, waar we in totaal dus meer mee bezig zijn dan rijden, ons niet als zijn/haar leider ziet? Hoe kunnen we dat dan wel van hem verwachten wanneer we op zijn rug zitten. Wanneer je het vertrouwen, respect, de controle en leiderschap in het grondwerk voor elkaar hebt zal dit een positieve werking hebben tijdens het rijden.

Grondwerk werkt in de basis aan gehoorzaamheid. In de dagelijkse bezigheden met onze paarden hebben we altijd te maken met het leiden van onze paarden, het volgen naar links of naar rechts, stilstaan of achterwaarts gaan. Deze basis stappen gebruiken we elke dag. Het is dus geen overbodige luxe om hier eens wat dieper in te duiken. Wat vragen we nou eigenlijk aan ons paard en hoe vragen we het?

Waar we in het loswerken alleen gebruik hebben gemaakt van directe druk gaan we in het grondwerk indirecte druk toevoegen. Indirecte druk wil zeggen; fysieke druk. Van nature gaan paarden tegen fysieke druk in. Dit is dus iets dat het paard moet leren begrijpen; wijken voor (fysieke) druk. Als we deze taal kunnen leren aan het paard hebben we een gezamelijke taal die we allebei begrijpen. Hierdoor kunnen we onze communicatie optimaliseren.

Naast de basisoefeningen zijn er nog een heel aantal oefeningen die we kunnen toevoegen als training/voorbereiding op de Dubbele lange lijnen en het rijden. 

Na de basisoefeningen zijn er ook gevorderde oefeningen zoals;
– Hoofdlaag
– Zigzag
– Cirkels opzetten, verplaatsen en overgangen
– Follow the lead
– Lus om de bil
– Keertwendingen
– Zijgangen

Deze oefeningen zijn dus als voorbereiding op de verdere training zoals obstakeltraining, trailerladen, dubbele lange lijnen en rijden.

Dit filmpje geeft een korte impressie van wat wij binnen het Freestyle systeem verstaan onder Grondwerk