Freestyle lessen » Dubbele Lange Lijnen

Het werken aan de Dubbele lange Lijnen (DLL) is de belangrijke schakel tussen het werken op de grond en het rijden. We noemen het ook wel de brug naar het rijden.

In de trainingsvormen loswerken en grondwerk zijn we vooral bezig met de communicatie en het leervermogen. In de trainingsvorm DLL gaan we beginnen met het veranderen en verbeteren van de balans van het paard. De 'rij-typische' balans. Deze nieuwe balans hebben we nodig om het draagvermogen van het paard verder te ontwikkelen zodat het paard ons op een gezonde manier kan dragen. We werken aan de DLL vanuit twee verschillende posities, die beiden aan een specifieke balans van het paard werken;

1. Centrumpositie
Bij deze positie staat de trainer in het “centrum” en loopt het paard om ons heen. Hierbij werken we vooral aan de verticale balans, de stelling, buiging en nagefelijkheid van het paard.

2. Menpositie
Bij deze positie lopen we achter het paard en hierbij werken we aan de horizontale balans, de tempocontrole en gedragenheid van het paard.

Training aan de DLL kan voor meerdere doeleinden een geschikte trainingsvorm zijn. Denk bijvoorbeeld aan een jong paard dat de teugelhulpen moet aanleren en stapsgewijs bekend raakt met de 'rij-typsiche' balans.

Korte impressie van het werken aan de Dubbele Lange Lijnen door Emiel Voest